Сонечко, дебошир та фіналіст Ліги Європи. Спільні фейси, які грали в УПЛ та АЕКу

Тіпи, яких ви знаєте, або десь та й чули,“пилили” за прискіпливих кіпріотів.

Цьогоріч “Динамо” демонструє просто жахливу гру в єврокубках. Ну чесно — веселіше дивитися, як росте трава. Багато хто прогнозував, що кияни ввімкнуться у боротьбу за плей оф Ліги Європи, однак реальність продиктувала відмінні умови. 

Логіка така — якщо “Ренн” сприймався солідно, то от “Фенербахче” ми знаємо. АЕК — та як тут не гарантувати три очка? Ну-ну. 

Взагалі кіпріоти неабияк здивували і змусили замислитися. Водночас, нібито ж нічого цікавого — прикметних імен мало, цінники такі собі, словом, пересічний кал (який все ж познущався над “Дніпром-1”). 

Перший матч проти Луческу послугував черговим дзвіночком. Тож ми вирішили знайти хоча б якісь дотичні ланки, пов’язані з Україною та Ларнакою. І, виявляється, вони є — футболісти. Розказуємо, хто там є. 

Санні Кінґслі (Нігерія)

Кінґслі (зліва) у товарняку проти “Санкт-Пельтена”

Позиція: відтягнутий нападник

Статистика в АЕКу (2006-2008 рр., 2010-2012 рр.): 88 матчів, 16 голів, 3 результативні передачі

Статистика в “Металурзі” Д (2010-2012 рр.): 65 матчів, 6 голів, 12 результативних передач

Виступаючи у Лімасолі, Санні Кінґслі зробив ім’я — у розіграші 2007/08 відзначився 11 м’ячами, завдяки чому став найкращим голеадором команди. Це суттєво вплинуло на загальні результати — АЕК втрутився у боротьбу за медалі, довго її вів, та все ж обмежився четвертою сходинкою.  

Дмитро Селюк, маючи тісні зв’язки з Кіпром, виклав на стіл 620 тисяч євро (між іншим, 12-й за дороговизною трансфер в історії “МетаДону”). Чи відпрацював Кінґслі гроші? Швидше так, ніж ні — у активі нігерійця є вдалі вчинки проти “Шахтаря”, “Динамо”, львівських “Карпат” та віденської “Аустрії” в кваліфікації ЛЄ. 

Підбірка голів “Санька” під Авріл Лавін – це треба бачити

Тут треба розуміти, що Санні вимушено відправили на фланг — на вістрі атаки переважно розташовувалися Велізар Дімітров та Мусавенкосі Мгуні. Власне, у 2010-му через це виник конфлікт — Кінґслі розсварився з Ніколаєм Костовим і в 2012-му нагострив лижі на вихід. Правда, камбек у АЕКу не вийшов — у 50 поєдинках африканець “порадував” 3 голами і такою ж кількістю асистів. 

Рубен Гомес (Аргентина)

Рубен Гомес проти знайомого “МетаДону” – вже невдовзі команд не стане

Позиція: центрхав

Статистика в “Металурзі” Д (2004-2007 рр.): 31 матч, 1 гол, 2 результативні передачі

Статистика в “Сталі” Ал (2005-2007 рр., оренда): 49 матчів, 1 гол, 3 результативні передачі

Статистика в “Зорі” (сезон 2008/09): 24 матчі

Статистика в “Говерлі” (сезон 2009/10): 22 матчі, 2 голи, 1 результативна передача

Статистика в АЕКу (2010-2012 рр.): 49 матчів, 2 голи

Статистика в “Таврії” (2012-2014 рр.): 65 матчів, 1 гол, 3 результативні передачі

Здається, Рубен Гомес підписав контракт з дияволом, коли опинився у наших широтах. Таке відчуття, що аргентинець потрапив у персональне рабство до Селюка, змінив купу клубів, толком ніде себе не проявив і здриснув звідси лише через вогні 2014-го. 

Ви не дивіться, що Рубен зробив паузу від УПЛ, перебравшись до АЕКа і “Мехелена” — просто відкладіть у голові той факт, що Селюк щільно присмоктався до чемпіонатів Кіпру та Бельгії, водячи хороводи з африканськими/південноамериканськими ноунеймами і не дуже. Отак. 

Віталій Іванко (Україна)

Позиція: лівий вінґер

Статистика в “Металурзі” Д (2008-2013 рр.): 57 матчів, 3 голи, 4 результативні передачі

Статистика в АЕКу (сезон 2013/14): 18 матчів, 1 гол

Віталій Іванко вважався одним із мегаталантів, породжених харківською школою. Попри скромну статистику, зафіксовану у “МетаДоні”, упіймав зірку (головними хайлайтами нападника є голи “Дніпру” в чемпіонаті та кубку України) і перетворився на токсіка. 

Коли в тебе завищене еґо та тяга до спиртного, дуже зручно критикувати всіх без розбору — Володимира Пятенка, Ніколая Костова чи Юрія Максимова. Доволі показово, що у вересні 2017-го Іванка вигнали із МФК “Миколаїв” за п’янку, влаштовану у готелі; ця ж процедура повторилася у “Таврії” — і це все у 25 років. Перспективненько. 

А от у 2013-му Вєтальос оцінював свої плани та можливості інакше: оскільки “Металург” затримав зарплатню на три місяці, тож було вирішено рухатися назустріч світлому європейському майбутньому. Співпрацюючи з таким гуру агентського цеху, як Дмитро Селюк, вінґер поїхав до Кіпру і очікувано провалився (914 хвилин, 1 м’яч — “Анортосісу).

Білорусь, Грузія, Греція та Чорногорія — тип багато мандрував, але загалом провів на полі жалюгідні 27 поєдинків. Сьогодні Іванку 30, проте не дивно, що він завершив кар’єру. 

Алекс да Сілва (Бразилія)

Алекс да Сілва (зліва) разом з Даніелем Олівейрою

Позиція: плеймейкер 

Статистика в АЕКу (2012-2013 рр.): 41 матч, 7 голів, 4 результативні передачі

Статистика в “Металурзі”Д (2013-2015 рр.): 46 матчів, 3 голи, 4 результативні передачі

Алекс да Сілва — пасажир, який бачив чимало. Атакуючий півзахисник не став якимось відкриттям в Україні, однак його біографія воістину багата. В дрімучі нульові бразилець взяв кубок Бельгії, а його партнерами по “генківській” роздягальні були Жажа Коелью і Ерік Матуку. Так, той самий кент, через якого київський “Арсенал” зробив среш на газоні і вхопив дебільну дискваліфікацію. Світ справді вузький. 

Алешандро є неостанньою людиною на Кіпрі, має в активі одразу шість кубків, втім, безпосередньо в АЕКу не виглядав залізобетонною опцією. Про “Металург” можна сказати те ж саме — да Сілва підтримував певний рівень, моментами виділявся на тлі помираючої команди, однак точно не був тим, хто першим спадав на тему. Без ґуґла й не згадаєш, який фейс у півзахисника. 

Бруну Ґама (Португалія)

Позиція: правий вінґер 

Статистика в “Дніпрі” (2013-2016 рр): 97 матчів, 12 голів, 13 результативних передач

Статистика в АЕКу (2022-н.ч.): 7 матчів, 1 результативна передача

Бруну Ґама — точно не найгірший легіонер, який траплявся у нашому болоті. Хоча в 2013-му були певні сумніви — португалець видав непогані персональні цифри (11 ефективних дій), однак разом з “Депортиво” звалився на дно Прімери. Та і не склалися взаємини з Хуанде Рамосом — прикметно, що під керівництвом іспанця вихованець “Браґи” отримав смішні 711 хвилин. 

А от Мирон Маркевич не став крутити носом і довірився нападнику — як підсумок, у доленосній для “Дніпра” кампанії 2014/15 Бруну з’явився у 45 матчах, забив 5 м’ячів та оформив 7 асистів. Завдяки різноплановості вінґер без особливих труднощів латав діри і цілком справедливо заслужив медаль фіналу Ліги Європи. 

Один із найкрасивіших голів у виконанні Ґами

У 2016-му, з початком кінця “Дніпра” Ґама здійснив камбек до Ла-Коруньї, в подальшому опинився у грецькому “Арісі” (де перетнувся у єврокубках з ковалівським “Колосом”) і в 2022-му вигулькнув на Кіпрі. Загалом у регіоні Бруну сприймається шанованою людиною і попри 34-річний вік має хороший попит. Єдине, що його турбує, то це здоров’я — прямо зараз португалець відновлюється після операції на ахілловому сухожиллі. 

Ще в Ларнаці побував такий бродяга, як Еммануель Окодува. Нігерієць об’їздив пів України, захищав кольори “Динамо”, “Шахтаря”, “Арсенала”, донецького “Металурга” і низки інших колективів. Проте цей дядя не вартий широкого пояснення, оскільки в АЕКу не зіграв жодного матчу — одразу пішов у оренду до “Енозіса”. 

Сподіваємося, “біло-сині” хоча б зараз продемонструють яйця і побережуть наші запаси валідолу. За будь-якого іншого сценарію Мірчі Луческу пора за поріг. Хоча це Суркіс — від нього ми давно вже не чекаємо поміркованих кроків.